tulevelA környezettudatos emberek, akik a hagyományos karácsonyfáról le szeretnének mondani a következő dilemmával szembesülnek: Igazi karácsonyfát vagy műfenyőt vásároljak? Az igazi sokkal szebben mutat karácsonykor, becsempészi a természetet mesterséges környezetünkbe. A globális felmelegedés okozta sokk viszont sokakat elgondolkoztat, hogy egy környezettudatos ember megengedheti-e magának, hogy hagyományos karácsonyfát vásároljon.

 

Karácsonyfák ültetvényekről

 

Évente több millió karácsonyfát vágnak ki Magyarországon, milyen jó lenne, ha ezek a fák a helyükön maradnának és erdőkké alakulnának hosszútávon. Igaz, de vajon ki ültetne több millió fenyőfát, majd gondozná évekig, hogy abból egyszer erdő legyen? A válasz kézenfekvő: senki. Az otthonunkba beállított karácsonyfák nem a fenyőerdőből származnak. Ott ugyanis esztétikai szempontból értékelhetetlen feltisztult fák találhatók, amelyek eladhatatlanok lennének. A karácsonykor megvásárolt karácsonyfák szántóföldi kultúrából származnak, azaz korábban ezeken a területeken korábban jellemzően lágyszárú növényeket termeltek. Miután az adott területet beültetik karácsonyfával, kisebb erdőcskék alakulnak ki rajta. A fáknak megfelelő távolságra kell elhelyezkedniük egymástól, hogy legyen helyük fejlődni és kellő napfényhez jussanak a tűlevelek. Tehát valódi erdők nem jönnek ugyan létre, erdőcskék viszont igen. A vásárlók nélkül ezeken a területeken gabonát termesztenének vagy rétként kaszálnák, rosszabb esetben belepné a parlagfű. Növekedése során ezek az új ültetésű fenyők sok szén-dioxidot megkötnek a légkörből, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is.

És ellentétben a műfenyőkkel, az idehaza árult fenyők döntő részét Magyarországon nevelik fel, és ez becslések szerint is több száz munkahelyet teremt az országban.

Különös környezeti előnyt jelent, ha helyben termesztett karácsonyfát vásárolunk, amelyeknél elenyésző a szállítás során fellépő károsanyag kibocsátás.

 

Mi a helyzet a műfenyővel?

Életciklus kutatások bizonyították, hogy évente megvásárolni az igazi fenyőfát ökológiai szempontból kedvezőbb, mint tízévente műfenyőt vásárolni. Mi az oka ennek?

A műfenyők többsége Kínában készül, az Európába szállításuk hatalmas károsanyag kibocsátással jár. Jellemzően polivinylchloridból készülnek, amelyet kőolajból állítanak elő intenzív energiafelhasználás mellett. Mivel PVC-ből készülnek az egészségre is ártalmasak, allergiás tüneteket okozhatnak.

A PVC stabilizálásra gyakran ólmot használnak, amely a fenyő öregedésével veszélyes porként az otthonok levegőjébe kerülhet. Ráadásul, ha a műfenyő a hulladékégetőben végzi, akkor a PVC-ből az égés során rákkeltő dioxinok és furánok szabadulnak fel.

Gilincsek Edgár

Forrás:

bestmachinery.hu

zentrum-der-gesundheit.de